Vanliga frågor

Elever på trafikskola

Jag vill börja övningsköra. Måste jag gå handledar­utbildningen?

Ja, det måste du. Detta är en obligatorisk körkortsutbildning som måste vara genomförd och godkändinnan du börjar övningsköra. Både du och den som ska vara handledare ska gå utbildningen.

Hur bokar jag kursen?

Det är enkelt. Klicka på knappen "Bokning / Webbshop" i det övre hörnet och välj ditt kurstillfälle.

Hur länge varar utbildningen?

Cirka 3 timmar. Plus raster.

Varför ska jag boka handledarutbildningen hos er?

För att vi är duktiga på det vi gör. Inte minst är våra utbildningar kända för att vara både pedagogiska och roliga.Vilket gör det lättare att lära. Vi har också många kurstillfällen varje vecka, även på kvällar och helger.Så hos oss kan du boka när det passar dig. Med tanke på vår kvalitet och långa erfarenhet håller vi dessutom låga priser.

Kan man vara handledare åt flera elever samtidigt?

Det är fullt möjligt att ha flera elever som man övningskör med. En elev kan också ha flera handledare. Däremot måste du som handledare ansöka om att bli godkänd för varje elev som du vill övningsköra med. Från och med februari 2012 gäller att en handledare kan ha godkännanden för max 15 individer på en och samma gång.

Vilka krav ställs på eleven (den som ska övningsköra)?

För att du ska vara behörig att övningsköra så måste du:

  • Ha ett giltigt körkortstillstånd som innefattar den behörighet du ska övningsköra för.
  • Ha fyllt 16 år om du ska övningsköra med personbil.
  • Ha en godkänd handledare och ha gått handledarutbildningen.

Vilka krav ställs på handledaren?

För att du ska vara behörig som handledare så måste du:

  • Vara minst 24 år gammal
  • Ha ett giltigt körkort utfärdat i en EES-stat för det fordon som övningskörningen avser och ha haft körkortet under sammanlagt minst 5 av de senaste 10 åren. Om du har ett giltigt körkort i en annan EES-stat än Sverige, ska du under din ansökan om att bli handledare bifoga handlingar som styrker körkortets äkthet.
  • Du kan inte bli godkänd som handledare för övningskörning om ditt körkort har varit återkallat någon gång under de senaste 3 åren på grund av grova brott, opålitlighet i nykterhetshänseende eller rattfylleri.
  • Du kan inte bli godkänd som handledare för övningskörning om du inom de 3 senaste åren haft ditt körkort under villkoren för alkohollås. Mindre allvarliga trafikförseelser som orsakat så kallad "spärrtid" på körkortet om högst 3 månader är däremot inget hinder för att gå handledarutbildning och bli godkänd.
  • Som handledare ses du juridiskt som den som kör bilen vid övningskörning. Det som händer i bilen är med andra ord ditt ansvar.

Vilka krav ställs på bilen?

När ni övningskör ska bilen vara försedd med en grön övningskörningsskylt. I övrigt finns det inga särskilda krav på bilen ni ska övningsköra med, utöver de krav som gäller för vilken bil som helst. Däremot finns det flera verktyg som kan underlätta er övningskörning, och göra den säkrare. Exempelvis kan man installera ett så kallat dubbelkommando för ett par tusenlappar. Det kan också vara bra med en extra innerspegel för att få bättre uppsikt över trafiken bakom bilen.

Måste eleven ha fyllt 16 innan man ansöker om handledarskap?

Nej, det finns inga hinder att gå handledarutbildning och ansöka om handledarskap innan eleven fyllt 16. Däremot så måste eleven ha fyllt 16 innan ni får börja övningsköra.

Vad händer efter kursen?

Efter kursen registrerar vi deltagarna direkt hos Transportstyrelsen. En godkänd kurs gäller i fem år efter kurstillfället.